14 Полезни съвета за пазаруването на дрехи втора употреба

май 23, 2022

Рия Стефано

Автор:

Търсенето на находки във втората употреба може да е колкото забавно, толкова и изнервящо приключение. Годините ровене по вторите употреби, обаче, са ме научили на това-онова. 

Ето ги и моите съвети, които се надявам, че ще улеснят и направят по-приятен ловa ви за съкровища. 

1. Изберете тактично магазините, които ще посетите.

Набележете си магазини за втора употреба, в които ходят хора с различен стил от вашия или не са в същата възрастова група като вас. Така можете да си намерите много добри находки на супер цени. В повечето случаи, това са магазини в по-крайните квартали или квартали с по-застаряващо население. 

2. Не си купувайте твърде много неща наведнъж.

Идеята е да не се консумира прекомерно, само защото е евтино, а бонусът е, че така можете да си изградите гардероб само от подбрани дрехи. Аз лично не си купувам повече от едно-две неща наведнъж. Така, ако си харесам десет, ще трябва да съм по-взискателна и да избера двете най-добри. 

3. Направете си план.

На първо място, помислете от какво имате най-много нужда, защото така ще имате ясна цел. Може би са ви останали само два чифта дънки? Нека тогава целта ви да е да си намерите дънки или панталон. Както не е добра идея да пазарувате храна на гладно, така не е добра идея да търсите находки втора употреба без план. 

4. Създайте си Pinterest табло.

Не мога да преброя пътите, в които съм добавила нещо в Пинтерест и после съм намерила нещо подобно във втората употреба. Бих казала, че те нещата сами ме намират, но истината е, че когато знаеш какво търсиш, е много по-лесно да намериш нещо такова. 

5. Облечете се удобно.

Много е важно да сте облечени  удобно, с дрехи и обувки, които са лесни за събличане. Също така, вземете със себе си раница или платняна торба, за да не се налага да си взимате найлонова торбичка. Когато ходя сама по вторите употреби, слушалките са ми задължителни, за да слушам подкасти или музика. 

6. Разглеждайте магазина стратегически.

Когато влезете в магазина, не започвайте да разглеждате подред. Първо го сканирайте с поглед и после се насочете към секцията с вида дрехи, от които имате най-много нужда. Следвайки примера, който ви дадох по-горе с дънките, това би означавало да се насочите към секцията с дънки и панталони. 

7. Разпитвайте продавачите.

Говорете си с хората, които работят в магазина, защото те могат да ви дадат много ценна информация, а и повечето от тях са много приятни събеседници. Едно от нещата, които често питам, е на какъв период от време излагат нова стока (различно от ново зареждане). На едно място ми бяха казали, че след 100 продадени артикула, излагат още 120. Така горе-долу мога да преценя кога да мина пак, ако не намеря това, което търся. 

8. Внимателно огледайте материите.

Тук може би е малко въпрос на предпочитания, но аз лично не харесвам синтетични материи. Затова съветът ми е да проверявате състава. Причините да не харесвам синтетични материи са, че изглеждат евтино, бързо се скапват, ужасни са на допир, а да не говорим, че материи като полиестер, което си е чист петрол, при пране отделят микропластмасови частици. 

9. Разгледайте си кошницата, преди да влезете да пробвате.

Изкушенията са си изкушения и понякога се запътваме с преливаща кошница към съблекалните. Често обаче, грабваме неща, за да не ги изпуснем, без да сме сигурни дали ни харесват наистина. Затова е добра идея да разгледате какво сте взели за пробване и да махнете нещата, които реално не са ви по вкуса. Така ще си спестите време в пробване на излишни артикули.  

10. Пробвайте, преди да купите.

Дрехите, които се продават във вторите употреби са дизенфикцирани, така че няма от какво да се притеснявате, пробвайте ги. По закон, преди да влязат в продажба, те минават процес на обработка. Сещате ли се за миризмата на “втора употреба”? Е, това идва от препарата, който се използва. 

Пробвайте дрехите, за да видите как ви стоят. Все пак няма смисъл да си давате парите за нещо, което просто ще отлежава в гардероба ви. Пробването на дрехата може да ви помогне да си представите с какво друго можете да я комбинирате от дрехите, които вече притежавате. Ако няма с какво да я комбинирате, замислете се дали има смисъл да си я взимате въобще. 

Ако дрехата ви е по-голяма, не се отказвайте на момента, а помислете дали може лесно да се преправи, така че да ви става. Ако ви е твърде малка, просто не я взимайте. Няма смисъл. Само ще се чувствате зле и ще чакате момента, в който ще ви става. Това си е самонаказание и определено не помага в това да обичате тялото си. Не на последно място, ако дрехата не ви е удобна, просто я пропуснете. Идеята е дрехите да ни стоят добре, но и да са ни удобни. 

11. Огледайте дрехата.

Ама огледайте я наистина добре. Въпреки че го давам този съвет, понякога пропускам да огледам добре нещата, които купувам. Ако има дупчица или петно, не означава да се отказвате ведната от нея. Въпросът е по-скоро да помислите дали можете да се справите с поравката, или дали шивач ще може да я оправи. 

Петното ще излезе ли лесно? Ако отговорът е “не”, по-добре не я взимайте, защото просто ще заема място в гардероба ви. 

12. Не ходете само в популярните магазини.

Да, в тях със сигурност ще намерите нещо хубаво, но цената най-вероятно ще е малко по-висока. Ако търсите находката на находките, пробвайте да се поровите и в “по-шано” магазини. Така, зимата си намерих палто от 100% вълна за 2лв. (да, знам, че  е напълно налудничаво, но също така напълно възможно)

13. Плащайте кеш.

Причината да го казвам това е, че когато сте си взели само определена сума пари и умишелно сте оставили дебитната/кредитната карта у дома, вие разполагате с лимитиран бюджет. Така и да ви се иска да изкупите магазина, ще ви се наложи да сте по-критични към това, което купувате. 

14. Имайте търпение.

За да изградите гардероб пълен с дрехи, които обичате и носите, то те трябва да са търпеливо подбрани. Няма нужда да си купувате всичко наведнъж или пък от един магазин. Хубавите неща изискват време. 

Надявам се, че тези съвети са ви били полезни. Успех с находките втора употреба!